Het is ook zo gemakkelijk, want je praat dan vanuit je eigen overtuigingen, waarvan jij meent dat je gelijk hebt en je zeker bij voelt. Misschien heb je ook wel gelijk in je overtuiging, maar in je benadering heb je geen gelijk. Je kunt dus gelijk hebben zonder gelijk te hebben. Het hele boek Jona is daar aan gewijd. Een man die verzandt in zijn standpunten en oordelen en geen oog heeft voor het werk van Gods liefde

Dat verzanden in je eigen standpunten is in feite een loopgravenoorlog. Misschien win je op den duur, maar het kost ontzettend veel slachtoffers en de trauma's zijn hemeltergend. En het belangrijkste: het is een oorlog die je wint, terwijl je als christen juist harten en relaties zou willen winnen.

De meest geciteerde tekst onder ons is natuurlijk Johannes 3:16:

Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.

Stel je eens voor dat hier in de bijbel stond, dat God zijn gelijk tegenover de wereld kwam bewijzen. Of zijn recht kwam halen. Je moet er niet aan denken wat de gevolgen geweest zouden zijn, wanneer dit de houding van God geweest was.
God had zo lief dat Hij gaf... daar zit de moeilijkheidsgraad van liefhebben.
Gelijk hebben kost je niets. Liefhebben wel.
Daarom is het makkelijker om gelijk te hebben dan om lief te hebben.