Ik herken dat dit de sleutel is naar goede vriendschap, een goed huwelijk, een goed gezin, een goede kerk, een goede werkplek, goede samenwerking op welk vlak dan ook.
Maar hoe groei ik daarin? Hoe blijf ik in die goede motivatie en hoe blijf ik weg van het grijpen naar egocentrische macht?

Hier zijn wat sleutels die in het hart van de Bijbel staan: “De liefde bedekt alle dingen, zij gelooft alle dingen, zij hoopt alle dingen, zij verdraagt alle dingen”, uit het bekende hoofdstuk over de Liefde – wat God is.

“De liefde bedekt alle dingen”, betekent beslist niet dat we als slachtoffers door het leven gaan. Veel meer verwijst de tekst dat de liefde altijd uit is op herstel, altijd een pleister op de verwonding zal willen leggen.
En “gelooft alle dingen” is geen keuze voor het toppunt van naïviteit, maar een geloof dat er in iedere situatie oplossingen te vinden zijn.
Ook het “alle dingen hopen” vertelt veel meer van een verlangen naar het allerbeste voor iedere relatie waarin de liefde ons motiveert.

En tenslotte vertelt “zij verdraagt alle dingen” ons welke kostprijs gevende liefde met zich meebrengt. Verdraagzaamheid is een duur en kostbaar gevolg van liefde voor die ander, die alleen in ons leven zichtbaar wordt, wanneer we kiezen voor vergeving en aanvaarding. Alleen zo kan die motivatie zich vernieuwen en opnieuw investeren in gevende liefde.
Doen we dat niet dan staat de deur naar verkeerd omgaan met macht wagenwijd open.

Ik wens u een nacht toe waarin zichzelf toevertrouwd aan de rust van deze gevende Liefde.
Wél te rusten.

https://www.nporadio5.nl/gemist/audio/314935/dagsluiter-henk-rothuizen